Crowdfunding

Het woord crowdfunding zegt het al: de “crowd” (een grote groep mensen) zorgt samen voor de financiële middelen die nodig zijn om de droom van een ondernemer te realiseren. In de basis is crowdfunding een alternatieve wijze om een financieringsbehoefte in te vullen. Geen bemiddelinghead-1597552_960_720 van financiële intermediairs. Wel direct contact tussen investeerders en ondernemers, gefaciliteerd door een online platform.

Je zou misschien verwachten dat crowdfunding pas is ontstaan na de doorbraak van internet. Het fenomeen is echter al veel langer bekend. Aan het einde van de 19e eeuw werd crowdfunding al toegepast. Internet heeft crowdfunding wel veel toegankelijker gemaakt. In Amerika werd crow
dfunding vooral gebruikt voor artiesten in de kunst, film, literatuur of muziekindustrie. Het succesverhaal bij uitstek is Kickstarter, inmiddels ook in Nederland actief. In 2013 ging er circa 480 miljoen dollar om in projecten binnen Kickstarter.

Sinds 2009 zijn er crowdfundingplatformen buiten Amerika actief. In Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland is de crowdfundingmarkt snel volwassen geworden. In Nederland groeit crowdfunding snel naar eenzelfde volwassenheid. In 2013 ging er circa 32 miljoen euro om in de crowdfundwereld. Tegelijkertijd groeide de bekendheid en het volume snel. Dat geldt ook voor de acceptatie binnen ondernemend Nederland en in de bancaire wereld. Ook zij zien dat crowdfunding een prima aanvulling is op een bancaire financiering.

Voor (her)financiering van de (afkoop) van het pensioen in eigen beheer van de DGA  is de variant “vreemd vermogen” de aangewezen vorm. De investeerder leent een (kleine) som geld uit aan de ondernemer. De ondernemer betaalt de investeerder na verloop van tijd het geïnvesteerde bedrag en rente terug